/ БГНЕС
Спешна помощ в София ще удвои броя на линейките, съобщи директорът на центъра д-р Георги Гелев на брифинг със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Ангелов: Започват проверки в лабораториите заради забавени PCR тестове

Той уточни, това е двойно повече линейки, които ще подпомогнат спешните медици в обслужването на здравните нужди на столичани, за да не чакат помощ с часове, както през последните дни.

"Основно в София имаме проблеми с линейките, към момента няма сигнали от страната", уточни министър Ангелов. 10 от колите на МВР и Пожарната пристигнаха още днес в Спешна помощ, като сред тях има и 4 буса за най-леките случаи, както и оборудвани с носилки и кислород 6 линейки. Всички те са с парамедик и шофьор, преминали през обучение в Спешна помощ.

Спешни мерки: 25 микробуса на МВР ще помагат на Бърза помощ в София

В сряда ще получим още 17 линейки, напълно оборудвани. Те ще бъдат насочени към изпълнението на ковид-адреси, каза д-р Гелев. "Ще станат близо 60 екипа, предостатъчно е", успокои шефът на столичния център за спешна помощ.

Той разказа, че след драстичните случаи на откази на пациенти с коронавирус да бъдат приети в болници, спешно в събота в 2 часа през нощта след заседание със здравния министър са били разкрити допълнително още 100 легла за заразени в лечебните заведения.

БГНЕС

Двамата със здравния министър уточниха какъв е алгоритъмът за хоспитализиране на един пациент - или личният лекар преценява, че пациентът е за лечебно заведение, или се вика линейка от болния, или самият той отива в болнично заведение, закаран с личен превоз. По думите на Костадин Ангелов и на д-р Гелев, няма строго установен алгоритъм, защото всеки случай е индивидуален и в медицината "две и две не прави четири"


"А и нашите екипи установяват какво е състоянието на съответния болен, правят бързи антигенни тестове и вземат решение", добави д-р Гелев.

През вчерашния ден е имало 66 посещения на линейки за Ковид, като 80% са с доказан писиар, от тях само 18 сме хоспитализирали.

"На практика, при останалите 48 не е било необходимо да отиде линейка, най-вероятно това е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват и искат едно успокоение от бяла престилка да каже, че състоянието не е застрашаващо", коментира шефът на ЦСМП в София.

Заразените медици в Спешната помощ са 17, но те не са болни, а само положителни, с изключение на една медицинска сестра, която е в болница. Компенсира се с удължаване на дежурствата.

"Изведнъж преди 10 дена рязко се увеличиха болните и ето я навременната реакция", коментира д-р Гелев. Той обясни, че е нямало как министърът през лятото да разкрие 1200 легла за Ковид и те да стоят празни, а лекарите да бездействат, а това трябва да се прави, когато случаите се увеличават. Той подкрепи министър Ангелов в акцията му срещу директорите, които не искат да изпълняват заповедта за разкриване на 10% от леглата им за Ковид-болни.

"Все пак в столицата има 80 болници, от тях най-големите са десетина, които се включват в първата атака. Воюваме, това е истината!", възкликна шефът на спешните медици в столицата.