/ Снимка: БГНЕС
Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е класически пример за това, което само сме чели и коментираме, че се случва в други страни, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Засега 16-годишният младеж е поставен под надзора на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

„Някак си си мислим, тук, у нас, такива случаи не могат да се случат“, коментира главният прокурор.

Апелативният спецсъд за детето, свързано с ИДИЛ: Той трябва да ходи на училище

Цацаров обясни, че младежът е бил вербуван от лице от арабски произход, живеещо в държава от Северна Африка. Кореспонденцията се е осъществявала изцяло по интернет и е протекла на няколко етапа. Първоначално той е бил въведен в ценностите на исляма.

„Следва информация за това какво е задължението на всеки истински мюсюлманин, какво трябва да направи. То градира от това да твори добро всеки ден, до това да унищожава неверниците. След това започва изпращането на клипове, от които първоначалната реакция е била отвращение и уплаха. Следва изпращането на послания, свързани с това, че един истински мюсюлманин трябва в живота си да унищожи поне един неверник. Следват още инструкции, довели до това, намерено в дома му”, обясни Цацаров.

Прокуратурата: Задържаният за тероризъм ученик е подготвял атентат

Според него младежът не би извършил терористичен акт, какъвто би направил един истински терорист. „Но ние не знаем каква би била следващата стъпка“, отбеляза той.

По информация на прокуратурата младежът е от християнско семейство, но има данни за роднина в рода си, изповядващ ислям. „Това само по себе си нищо не значи“, категоричен бе Цацаров.

Премиерът: Бомбите, открити в Пловдив, са чудовищни

В момента службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с 16-годишния младеж.
БГНЕС