Първи уволнения в „Дома на ужасите” в Пловдив, след разследване на NOVA. Репортажът показа нечовешко отношение към хора с деменция.

В късния следобед двама от болногледачите от Центъра от семеен тип за хора с деменция в Пловдив бяха освободени. В дома тече проверка заради случаите на малтретиране на пациенти.

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни в Пловдив (ВИДЕО)

От Община Пловдив съобщиха, че на по-късен етап, според резултатите от проверките, може да се стигне и до още уволнения. Предстои освобождаването и на директора на социалното заведение, която в момента в отпуск.

Уволненията идват след като в разследване се показа как някои от социалните работници в Центъра, удрят възрастните хора и се държат цинично с тях.

Нови разкази за тормоз и издевателства над възрастни хора в дома в Пловдив (ВИДЕО)

Районната прокуратура и МВР в момента проверяват всички домове за възрастни и деца със заболявания или увреждания в Пловдив и региона. Проверките трябва да изяснят спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Предстои прокуратурата да реши дали и срещу кого да повдигне обвинения. Извършителите на деянията, които се виждат в разследването, ги грози затвор от 3 до 6 години.

Прокуратурата започва проверки във всички социални домове в Пловдивско

По-рано днес социалният министър Деница Сачева каза, че кадровият проблем е сериозен в сферата на социалните услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за подобряване на състоянието на пазара на труда за кадри в социалната система, в която липсват медицински сестри и социални работници.

„Това може да постигнем с изработването на стратегия за възнагражденията на тези хора и възможности за тяхното кариерно развитие. Част от отговорите са заложени и в Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила. В него се предвижда стандарт за социалните работници и тяхното кариерно развитие. Друга мярка, която предстои е да започнем разговори с МОН по отношение на професионалното образование на кадри в социалния сектор и с ректорите на висшите учебни заведения, където се преподават специалности, свързани със социални дейности, за да има повече хора в системата“, обясни социалният министър.

Уволняват виновниците за ада в пловдивския дом за хора с деменция

Тя подчерта, че не се предвижда друго повишение на възнагражденията на социалните работници и припомни, че тази година заплатите им са били увеличени с 15%.

Сачева обяви, че в началото на февруари ще се срещне с директорите на центрове и домовете за хора с деменция, както и че предстои закриване на домовете за хора с деменция. „Сроковете са до 2035 г., защото преди това трябва да бъдат изградени центровете за настаняване от семеен тип, но тези които са в най-тежко състояние се очаква да бъдат закрити до 2025 г.“, уточни тя.

Социален дом в Пловдив като концлагер: Синини, наказания с глад и мъчения (ВИДЕО)

Сачева увери, че ще бъде решен и проблемът на 13 000 души, които останаха без личен асистент. „До края на месеца се очаква Министерският съвет да приеме Национална програма за грижи в домашна среда. Тя ще може да обхване по-голяма част, ако не и всички хора, които останаха без възможност за личен асистент. Програмата ще даде възможност за 4800 души на 4 часа, но в зависимост от индивидуалната оценка на тези хора, мисля че ще може да покрием всички. Направени са разчети за над 16 млн. лева, които са за сметка на Националната програма за действие по заетостта. Намаляваме някои от програмите за сметка на решаването на проблема на хората с увреждания“, обясни Сачева.
NOVA, БГНЕС