Това се очаква да се случи в началото на май месец
След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана за възстановяване и устойчивост, следващата стъпка е той да бъде финално одобрен и от Съвета на Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Представителството на ЕК в България Цветан Кюланов на технически брифинг в София.

Той посочи, че този процес отнема около месец и целта е в началото на май Съветът също да одобри плана, след което да започне изпълнението му. Следващата стъпка между Комисията и българските власти е да се разберем как точно ще се оценява прогресът, посочи Кюланов и добави, че този документ е на много техническо ниво. 

Ръководителят на Представителството на ЕК у нас посочи, че се очаква в края на второто или началото на третото тримесечие на тази година да дойде първото искане от България към ЕК за плащане по плана. Той обясни, че ЕК ще има два месеца да се увери, че всички неща, които са заложени, са реално изпълнени. Кюланов посочи, че всяка държава има право на по две искания за плащания на година.

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България (ВИДЕО)


Държавата изпълнява инвестиции и реформи и след това получава за тях плащане, което е договорено предварително, обясни той. Кюланов каза, че очаква за България да има едно плащане през тази година, което да е в рамките на 20 процента от целия план.

"Няма никаква връзка между Плана за възстановяване и други процеси на преговори или на оценка, които текат в Европейската комисия и Европейския съвет, особено това, с което често се спекулира -  ситуацията със Северна Македония и преговорния процес там", коментира още Цветан Кюланов. Между двата процеса няма нищо общо и те по никакъв начин не са свързани, нито формално, нито неформално, допълни той.