Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за конституционна реформа, които различните политически партии в събранието заявяват, че имат. Нашите приоритети са насочени към структурна промяна във Висшия съдебен съвет, пълно разделяне на Висшия съдебен съвет, да остане такъв за съдиите, да има за прокурорите отделен съвет, намаляване мандата на главния прокурор, възможност за предсрочно освобождаване на главния прокурор, т.нар. импийчмънт.

Това са някои от най-основните идеи и разбира се, една, за която мисля, че има съгласие във всички – въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Атанас Славов от „Демократична България“ по повод Комисията по конституционни въпроси.

„Демократична България“ още в 45-я парламент внесе в Народното събрание своя проект за промени в Конституцията. ГЕРБ също знаем, че има проект за промени, ДПС, „Продължаваме промяната“, подчерта Славов.

По думите му основното е да започне разговорът и за тази цел има нужда от този форум, който ще представлява комисията, за да се поставят идеите, да се дискутират с представители и на гражданското общество, и на академичната общност. „България най-накрая трябва да си свърши работата като държава-членка на Европейския съюз и да извършим необходимите промени, за които получаваме постоянно препоръки от различни институции“, обясни Славов.

Той допълни, че според него няма парламентарно представени политически формации, които имат някакви нагласи за президентска република. „Личната ми позиция и тази на „Демократична България“ е, че президентската република не е решение на проблемите на държавата“, уточни Славов и добави, че укрепването на парламентаризма трябва да е параден вход за изграждане на правовата държава в България.

На въпрос кога очаква да заработи тази Комисия по конституционни въпроси, защото в 47-я парламент имаше такава, но тя нямаше нито едно проведено заседание, той отговори, че тогава това се е случило, защото опозицията е отказала да участва. „Заявките на всички формации в момента са, че ще излъчат представители, което означава, че може да се планира след създаването ѝ заседания, т.е. в рамките на седмици да видим първи заседания на комисията“, каза още Атанас Славов
БГНЕС