Държавата, работодателите и синдикатите не се разбраха за минималната работна заплата, която се предвижда от 1 януари 2025 г. да стане 1077 лева. В момента тя е 933 лв.

Синдикатите подкрепиха проекта, но работодателските организации, не. 

Няма законови пречки и причини да не расте минималната работна заплата. Това обяви Пламен Димитров от КНСБ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъдено предложението.

Според КТ "Подкрепа" минималната заплата също трябва да бъде увеличена на 1077 лева.



Марияна Минчева от Българската стопанска камара пък заяви:

"Говорейки за няколко минимални работни заплати по различни видове категории и персонал, ние смятаме, че щатните таблици са били отменени около 90-те години и не е редно да се определят всички равнища на заплащане в рамките на едно предприятие. Никой в момента не знае в дадена институция колко са наети лицата на минимална работна заплата".

Тя допълни, че това прави много трудно провеждането на политика. 

От Българската промишлена палата също са се обявили против предложението. 

Финансовият министър Людмила Петкова обяви, че параметрите по бюджета ще бъдат обсъдени със социалните партньори, работодателските и синдикалните организации. 

БТА

По думите й Министерството на финансите е разработило цялостен пакет от мерки. Водещи са тези за икономическо развитие. Те ще бъдат обсъдени следващата седмица на експертно ниво, а след това и с Националното сдружение на общините в България. 

Припомняме, че предложението за новия ръст на минималната заплата е на министъра на труда и социалната политика.

Минималната работна заплата в ЕС: 477 евро в България срещу 2500 евро в Люксембург

Ивайло Иванов припомни пред социалните партньори, че съгласно Кодекса на труда минималната работна заплата за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за 12-месечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.

Предложената стойност е със 144 лв. повече спрямо сегашното най-ниско възнаграждение, посочи министърът. 

До думите му така ще намалее риска от бедност сред работещите с най-ниски доходи, запазване на жизненото им равнище и за намаляване на неравенствата в разпределението на доходите. "Нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще нарасне и ще достигне 835,73 лв.", посочи още министър Иванов.

Съкращения и замразяване на заплати и пенсии предлагат от АИКБ

Очакваният ефект е да се повиши мотивацията на работната сила да търси работа, което ще увеличи предлагането на труд, а това от своя страна ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на предприятията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС