Спас Василев от Кочериново, който се представяше за Александър Николов
Спас Василев от Кочериново, който се представяше за Александър Николов / БГНЕС, архив
Софийският градски съд решава дали да остави в ареста Спас Василев. Смята се, че той е измамил десетки хора чрез фалшив профил в социалната мрежа Фейсбук, представяйки се за Александър Николов.
 
Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

На 10 октомври стана ясно, че десетки са жертвите на измамник във Фейсбук, представящ се за Александър Николов. Във фалшивия профил бил изграден образът на млад и образован човек, който много пътува по света. Николов също така е правил доста адекватни и достоверни коментари и влизал в дискусии по различни политически и социални теми. Оказа се че снимките във фалшивия профил са на млад мъж, който работи в "Еър Франс".
 
Проговори Александър - французинът, за когото се представяше Спас от Кочериново

След като добил популярност, човекът зад фалшивия профил започнал да влиза в личен контакт с приятелите си и да се сближава с тях. След време им предлагал самолетни билети или различна техника на по-ниска цена. За целта обаче приятелите му трябвало да му дадат лична информация като ЕГН, копие от лична карта и дори номер на банкова сметка. По този начин са измамени десетки хора с различни суми пари.
 
Психолог разкри как е изградил образа си измамникът от Facebook

Над 40 жалби за измами са получени в МВР срещу представялия се за Александър Николов.

Заради медийния и обществен натиск Спас Василев бе арестуван, като първоначално от прокуратурата заявиха, че задържането е за измама във Варна, а за мошеничествата във Фейсбук го разглеждат като заподозрян.

Спас-Александър искал да помогне на хората, не да ги мами

Спас Василев от Кочериново, който се представяше за Александър Николов
БГНЕС, архив

Пред медиите Василев заяви, че съжалява и че не е престъпник. Адвокатът му заяви, че той не е искал да ощети никого, а е влязъл в омагьосан кръг, тъй като е искал да помага на свои познати като им намира евтини самолетни билети. Василев ги плащал със свои пари, но после цените се повишавали и той е взимал от следващите хора, които му дали суми отново за евтини билети, за да покрие разходите, обясни адвокатът. По думите му, Спас е търсел уважение и внимание и се представял като Александър Николов, защото не харесвал името си.