Шест жертви на катастрофи за денонощието
Шест жертви на катастрофи за денонощието / снимка: Дарик - Шумен

През последното денонощие в страната са регистрирани 26  пътни произшествия, шест души са загинали, а 35 са ранени, съобщиха от пресцентъра на МВР. От началото на месеца са станали 286 катастрофи с 37 загинали и 340 ранени, от които 16 с опасност за живота. От началото на годината са станали 5614 катастрофи със 702 загинали и 6915 ранени. За района на София са станали 164 леки и 7 тежки катастрофи с 14 ранени.

Четирима души пострадаха при пътен инцидент в Шуменско, няма опасност за живота им, съобщиха за Дарик от  полицията в града. Катастрофата е станала на главния път София - Варна, край село Белокопитово около полунощ. 60-годишен варненец, управлявайки лек автомобил "Мицубиши", движещ се към Шумен, не спрял на знак "Стоп" и се ударил в товарен автомобил "МАН", който завивал към Търговище и бил управляван от 53-годишен мъж от Шумен. За лечение в шуменската болница са настанени шофьорът на лекия автомобил с фрактура на две ребра, 59-годишна варненка с фрактура на лявата тазобедрена става и двете ключици, както и мъж и жена на 58 и 54 години от Аксаково, които са с охлузни рани. Водачът на камиона е изпробван с дрегер, като не е отчетено наличие на алкохол в кръвта му. На двамата шофьори са взети проби за химичен анализ, образувано е досъдебно производство. 

Днес отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност. Тази година посланието на КАТ "Пътна полиция" към водачите е: "Внимание и толерантност на пътя. Шофьори, готови ли сте за движение при зимни условия?". Една от целите, които поставя Европейският ден за пътна безопасност е да се популяризират някои от най-добрите европейски практики по проблемите на безопасността. За София статистиката на "Пътна полиция" отчита спад на броя, както на загиналите при катастрофи, така и при ранените.