/ БГНЕС
Националният статистически институт (НСИ) не е разкрасявал или манипулирал данните за вноса в страна, стана ясно от думите на председателя Сергей Цветарски. От националната статистика увериха, че информацията е използвана добросъвестно.

„Първо – ние не сме политически орган, който изготвя политики. Нямаме никакъв интерес да манипулираме, разкрасяваме или променяме по някакъв начин информация. Второ – нашата информация се базира върху данни, които се регистрират и не могат да бъдат променяни. Ако ние си позволим свободата, да предположим, да променим и разкрасим картинката, това веднага ще рефлектира върху следващите периоди и ще стане необяснимо“, обясни пред журналисти Сергей Цветарски.

ГЕРБ и БСП в поредна схватка за икономическия растеж на страната

От няколко дни опозицията обвинява българското правителство в това, че заблуждава обществото с цитиране на невярна информация за вноса, а от там и за икономическия растеж на страната. Според БСП властите се „хвалят“ пред българските граждани и европейските си партньори с предварителни данни, като на практика „надписват“ растежа на БВП. За ГЕРБ обаче твърденията на опозицията са опит „да атакуват“ влизането на страната ни в Еврозоната.

От статистиката обясниха, че разминаването се дължи на новото съюзно митническо законодателство. От януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Еврокомисията с положителна оценка за България и родната икономика

Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП. „Към момента забелязваме, че има период на недообхват на данните, но в края на годината това се компенсира“, обясни председателят на НСИ.

Той очаква въпроси от Евростат относно това дали е спазена методологията. „Ако има проблеми с това, ние ще получим препоръки, които разбира се ще дискутираме с нашите партньори от европейската статистика“, обясни Цветарски.

От НСИ увериха, че заедно с Агенция „Митници“ ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса.