Биляна Дудова
Биляна Дудова / БГНЕС
Шампионката по борба Биляна Дудова е направила опит за самоубийство (ОБЗОР)
101645
Шампионката по борба Биляна Дудова е направила опит за самоубийство (ОБЗОР)
  • Шампионката по борба Биляна Дудова е направила опит за самоубийство (ОБЗОР)
Трикратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова е направила опит за самоубийство. Откарана е в болница и вече е стабилизирана и изписана. Дудова е била намерена от съотборничката си Сезан Белберова във вторник вечерта с порезни рани по ръцете. 

Шампионката ни по борба Биляна Дудова вече е изписана

Двете са били в стая в столичен хотел, в който живеят по време на лагери. От федерацията по борба съобщават, че самонараняването е станало в момент на афект. Самата Биляна не разкрива конкретната причина за инцидента, а само допълва, че е лична и отказва да коментира повече подробности.

Сигналът на спешния телефон 112 е получен на 21 май вечерта, около 20:30 часа. Веднага на мястото пристига линейка, която закарва Дудова в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Лекарите успяват да спасят живота ѝ.

„Пациентката е извадила късмет, тъй като не са били засегнати нито мускулатурата на ръката, нито основните кръвоносни съдове“, обясни доц. Анатолий Филипов, който завежда Клиниката по обща и ендоскопска хирургия в болницата.

"Раната беше с давност минимум 10-15 часа. Беше обработена хирургично, на следващия ден още превързана. Понастоящем е изписана. Няма опасност за живота на пациентката", обясни доц. Филипов.

Шампионката по борба Биляна Дудова е направила опит за самоубийство (ОБЗОР)

За последно момичетата от националния отбор по борба бяха на дълъг лагер в Япония, от който се завърнаха в събота. В неделя треньорът ѝ Петър Касабов я е видял за последно, като по думите му тя е била усмихната и в добро настроение.

"Това е някакъв моментен изблик. Малко изненада, като шок за всички нас. Като се прибрахме от Япония всичко беше наред", заяви Касабов.

Министърът на спорта Красен Кралев призова шампионката ни по борба Биляна Дудова да бъде оставена на спокойствие, като изрази надежда, че ще я види отново на победния път. Той бе категоричен, че спортните федерации в България трябва да ползват услугите на психолози, в подкрепа на състезателите си.

Красен Кралев
БГНЕС

"Това е един от най-големите таланти в българския спорт. Феноменална състезателка. Познавам я лично, познавам много добре кариерата й, познавам я като човек - прекрасно момиче. Има нужда да се възстанови, да се събере психически и да продължи с живота си напред. Всеки има тежки моменти, които трябва да преодолява" поясни Кралев.

Биляна Дудова стана европейска шампионка в Букурещ

Възстановяването на трикратната европейска шампионка ще продължи около месец. Дудова ще пропусне държавния шампионат другата седмица във Враца - 29-30 май. От Българската федерация по борба вече са ангажирали психолог да работи с шампионката.