Биляна Дудова
Биляна Дудова / БГНЕС, архив
Биляна Дудова донесе европейска титла на България на Европейското първенство по борба в Букурещ. За нея това е трети пореден триумф на шампионат на Европа, съобщава gong.bg
 
След като през 2018 г. спечели титлата в по-ниската категория, този път Дудова се оказа №1 на Стария континент и до 59 килограма. В полуфинала тя победи с 2:0 действащата европейска шампионка Елиф Ясилирмак, а в битката за титлата се справи и с рускинята Светлана Липатова след 3:0.

Тайбе Юсеин се класира на финал на Европейското по борба

 
Липатова загуби точка за пасивност в средата на първата част, която завърши при резултат 1:0 в полза на Дудова. И през вторите три минути борбата между двете продължи да бъде предимно ръце в ръце, което беше предизвикано най-вече от пасивността на Липатова. Тя обаче не издържа на отличните атаки на Дудова и 1:30 минути преди края българката получи още две точки, които почти й гарантираха златния медал.
 
Последната минута премина при доминация на Дудова на тепиха и тя спечели с краен резултат 3:0. Треньор на Липатова и руския национален тим за жени е българинът Симеон Щерев.
 
Това е трети медал за България при дамите, след като Евелина Николова и Миглена Селишка останаха със сребро.
gong.bg