Трикратната европейска шампионка по борба и световна вицешампионка, както и спортист номер едно на Русе Биляна Дудова е направила опит за самоубийство.

Тя е била намерена от съотборничката си Сезан Белберова във вторник вечерта с порезни рани по ръцете. Двете са били в стая в столичен хотел, в който живеят по време на лагери. "Добре съм, вече се възстановявам вкъщи". Това заяви пред сайта на федерацията по борба трикратната европейска шампионка Биляна Дудова.
 
От федерацията съобщават, че самонараняването е станало в момент на афект. Самата Биляна не разкрива конкретната причина за инцицента, а само допълва, че е лична и отказва да коментира повече подробности.
 
"Често шампионката преживява проблемите си вътрешно, без да споделя с близките си", пишат от федерацията по борба на официалния си сайт, като уточняват, че травмата е лека и не се касае за прерязване на вените.
 
Възстановяването ѝ ще продължи около месец. Дудова ще пропусне държавния шампионат другата седмица във Враца - 29-30 май. От Българската федерация по борба вече са ангажирали психолог да работи с шампионката.
 
Сигналът на спешния телефон 112 е получен на 21 май вечерта, около 20:30 часа. Веднага на мястото пристига линейка, която закарва Дудова в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Лекарите успяват да спасят живота ѝ и тя вече е извън опасност.
 
За последно момичетата от националния отбор по борба бяха на дълъг лагер в Япония, от който се завърнаха в събота. В неделя треньорът ѝ Петър Касабов я е видял за последно, като по думите му тя е била усмихната и в добро настроение.
 
Но във вторник вечерта Сезан Белберова видяла окървавен кухненски нож, след което се обадила на спешния телефон за помощ. От полицията засега не дават подробности по случая, като обявиха само, че се разследват всякакви версии за случилото се.
 
Последният успех на Биляна Дудова беше европейската титла. В края на 2018 г. тя игра на финал на Световното първенство, но съдиите ѝ отнеха несправедливо титлата. Наскоро тя загуби майка си.