Сарафов: Може би няма да екстрадират Цветан Василев
Сарафов: Може би няма да екстрадират Цветан Василев / снимка: БГНЕС, архив

„Процедурата за екстрадицията на Цветан Василев се движи от сръбските власти. Самият факт на забавянето на произнасянето на сръбските власти може би значи, че няма да върнат Василев. Това е моето субективно усещане, което се базира на немалкия срок на забавяне".

Това коментира заместник главният прокурор Борислав Сарафов пред БНТ.

„Аз съм от хората, които четат внимателно докладите на ЕК, опитват се да извадят поуки от тях и да поправят допуснатите грешки", добави той.

„Докладът е откровено положителен за Прокуратурата и това не е изненада за мен, защото знам колко усилия се полагат, какви успехи са постигнати, а те са и видими, и съм участник във всички срещи с представители на ЕК", обясни магистратът.

Прокуратурата е похвалена не само заради идеята за децентрализация, а и заради видимия напредък по дела за корупция, особено сред представителите на местната власт, макар като цяло да се забелязва липсата на присъди по тях, продължи Сарафов.

„За мен и колегите ми е страшна тайна какво върши БОРКОР", отбеляза той по повод искането в евродоклада за създаването на орган, който да координира институциите в борбата с корупцията. „Там се извършва някаква аналитична дейност, но докладите им нямат стойност. Необходима е реална, действена борба срещу корупцията, срещу организирана престъпност, а не само декларации и анализи", подчерта прокурорът.

„Много дела се започнати срещу знакови фигури от престъпния свят, сега не парадират в публичното пространство, много от тях са осъдени на първа или втора инстанция, други се укриха като братя Галеви и Брендо, коментира Сарафов и призна, че "невъзможността да се изпълнят присъдите е проблем за Прокуратурата и цялата страна".