Само за последния месец по пътищата на страната са загинали 57 души, а 369 са били ранени. Това сочат данните на КАТ. Статистиката на „Пътна полиция” обаче не е окончателна и ще бъде обобщена официално след края на месеца. Засега тя сочи, че от началото на юни досега загиналите са с 13 повече в сравнение със същия период на миналата година, посочва NOVA.
 
Само в неделя са станали 16 тежки катастрофи с четирима загинали. От „Пътна полиция” правят анализ на причините за всеки един от инцидентите през юни. Чакат и изготвянето на експертизи, за да са точни, но смятат, че най-често става дума за шофьорска грешка.
 
„Една от основните причини са неспазване на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение и несъобразената скорост. Като причина от несъобразената скорост е вече изгубване на контрол върху пътното превозно средство”, обясни гл. инспектор Калоян Драганов.

12 жертви на пътя за 4 дни
 
От Института за пътна безопасност обаче не са съгласни.
 
Несъобразената скорост не може да бъде причина за толкова много повтарящи се инциденти, защото когато пътните условия не са съобразени спрямо изискванията на ситуацията за пътна безопасност, тогава няма как да очаквате шофьорът да се съобрази с пътните условия”,  заяви Диана Русинова от Институт за пътна безопасност.

95% от всички катастрофи у нас са вследствие на човешка грешка
 
За да са безопасни пътищата, от КАТ са взели мерки.
 

„Към момента се правят огледи на абсолютно всички основни пътни артерии, като при установяване на несъответствие или компрометирани участъци ще бъдат съответно уведомявани собствениците на пътя”, поясни гл. инспектор Драганов. 

Внимание, шофьори: Летни ремонти по магистралите
 
Експертите по пътна безопасност смятат, че умората също е сред основните причини за ръст на тежките инциденти. Затова дават съвети:
 
„Добре е да се снабдят с етерични масла с цитрусови нотки - това са специални етерични масла, които тонизират организма. Цитруси, бор, много е важно да се пие достатъчно вода, много е важно да се пият ободряващи напитки. Час- час и половина да се правят почивки”, обясни Владимир Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.
nova.bg