Роми сами събарят част от незаконните си постройки край Гърмен
Роми сами събарят част от незаконните си постройки край Гърмен / снимка: БГНЕС, архив
Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград
80165
Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград
  • Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград

Започна процес по доброволно събаряне на незаконни постройки в с. Марчево, община Гърмен, потвърди за Дарик областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Дейностите по премахване на пет от постройките е стартирала вчера. В Гърмен продължават проверките от страна на държавните институции, като предстои да бъдат съставени протоколи, които ще бъдат предоставени на кмета на общината Минка Капитанова.

Очаква се резултатите от проверките да бъдат обявени във вторник. Преди дни ДНСК отправи нови покани за доброволно премахване на незаконните постройки в землището "Падарката" в село Марчево.

Бъчварова: Случилото се в Гърмен е битов инцидент

Още през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на с. Марчево. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК.

Общината обяви процедура за насрочване на търг за закупуване на парцели на цена е 1,10 лева за кв. м.

В знак на несъгласие с постоянните кражби и набези от ромското население и множеството незаконни жилищни постройки в квартал „Кремиковци" Инициативният комитет за стачни действия към община Гърмен организира и тази вечер мирен протест-шествие пред общината.

Напрежението между враждуващите групи в община Гърмен ескалира преди дни заради висока музика, пусната от група роми.  По мнение на част от управляващите, обаче самият конфликт тлее от години, заради многото незаконни постройки в квартал „Кремиковци” в село Марчево. По официални данни те са 129 на брой.

Други новини от Благоевград