Резултати от частичните местни избори в страната
Резултати от частичните местни избори в страната / снимка: Sofia Photo Agency

Частични местни избори се проведоха в няколко населени места в страната, както и в районите „Илинден" в София и в пловдивския район „Източен". Изборният ден премина при неособено висока избирателна активност и съмнения за купуване на гласове.

Кандидатът на партия ГЕРБ Валери Рабачев е новият кмет на село Раздол, община Струмяни. Той победи в кметската надпревара с 25 гласа преднина пред своя опонент Георги Пендурков, подкрепен от „Ред, законност и справедливост".

От гласувалите 140 избиратели в село Раздол 78 души са подкрепили Валери Рабачев, а 53-ма Георги Пендурков. Резултатът в проценти е 60 на 48. Изборният ден в село Раздол премина спокойно, без постъпили сигнали за купуване на гласове в Общинската избирателна комисия.

Емил Петров Яков от ГЕРБ е новият кмет на село Крапец. Той е избран с гласовете на 108 от общо 175 гласували, информираха от Общинската избирателна комисия в Шабла. Право на глас в селото имаха 256 избиратели. Изборният ден премина нормално, съобщи председателят на комисията Ана Христова. Няма подадени сигнали за нарушения, нито констатирани нередности, допълни тя. 

Емил Яков е на 42 години. По професия е телефонен техник, информират от ОИК.

Кандидатът на ДПС в община Стамболово Маджид Мандаджъ печели кметския пост с 87,66 процента от гласувалите на частичните местни избори, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На второ място се нарежда кандидатът на ГЕРБ Господин Господинов с 8,23 процента. Следва Петко Ангелов от НДСВ - 2,29 процента, Милен Делчев от РЗС - 0,98 процента и Тихомир Дялков от "Атака" - 0,82 процента. Резултатът не е окончателен, тъй като все още има необработени протоколи, но ако се появи разлика, тя няма да е по-голяма от 1-2 процента, обясниха от ОИК. В общината гласуваха общо 36,25 процента от имащите право на вот 10 664 души.

В тополовградското село Капитан Петко войвода изборите печели кандидатът на РЗС Тодор Атанасов, който получи 95 гласа от далите вота си 146 души. За Тодор Вълчев от БСП гласуваха 37 души, а за  Йорданка Маврова от ГЕРБ - 9. 5 от бюлетините са недействителни. В селото правото си на глас упражниха 86 процента от общо 170-те избиратели.

Цветанка Дойчева, която бе номинирана от инициативен комитет в село Щипско, спечели изборите, съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в град Вълчи дол. За нея са гласували 70 от общо 188-те избиратели в селището. От ОИК уточниха, че активността в селото е достигнала 78 процента. Действителните бюлетини са 139. За кметския стол в село Щипско днес се състезаваха четирима кандидати. Опонентите на Дойчева бяха издигнати от ГЕРБ, НДСВ и РЗС. Предишният кмет на селото се отказа от служебните си задължения по здравословни причини.

Кандидатът на ГЕРБ Емил Янакиев спечели частичните избори за кмет на кметство в село Балша, район "Нови Искър", съобщиха от Общинската избирателна комисия за Столична община. От подадените 388 действителни гласове в урната на единствената секция в селото, 323 са гласовете, дадени за Янакиев, пише БТА. Изборите в Балша бяха насрочени след като на 28 май тази година кметът на селото почина по време на футболен мач. На местните избори през 2007 година той беше избран като кандидат на БСП, но партията не издигна кандидат за частичния вот.

Ще има балотаж за кмет на пловдивския район "Източен" между кандидатите на ГЕРБ и ДПС. Резултатите са на база 100% обработени протоколи. От тях 40.81% са за Петър Петров от ГЕРБ, 33% са за кандидатът на ДПС Яшар Асан. Те двамата ще се явят на балотаж след седмица. Изборният ден приключи с 20.84% избирателна активност, до урните отидоха 9825 гласоподаватели. Броят на действителните бюлетини е  9479. Останалите гласове се разпределят така: Севдалина Петрова от БСП-10.25%, Велизар Ченков от Атака е с 6.46%, а кандидатът на ВМРО Илко Раев е с 5.35%. Под 1% са малките партии и независимият кандидат.

В община Ракитово ще има балотаж между независимите кандидати Емилия Еленкова и Валентин Хаджимосков. Това съобщиха от общинска избирателна комисия. За независимия кандидат Емилия Еленкова са гласували 1498 избиратели. Валентин Хаджимосков, който също е независим, е получил 1488 гласа. Трети е останал кандидатът на ГЕРБ Красимир Вандев с 1465 гласа. 

Частичните избори за кмет на Бяла Черква ще бъдат решени на балотаж, съобщи за Лидия Чингарска, председател на ОИК-Павликени. Според окончателния резултат, най-голям брой от действителните бюлетини са получили кандидатът на предизборна коалиция "Земеделски народен съюз - Политическо движение Социалдемократи" Албена Тодорова (233 гласа) и кандидатът на ГЕРБ Александър Сивриев (220 гласа), пише БТА. Вторият тур на изборите в Бяла Черква ще се произведе на 31 октомври, уточниха от ОИК-Павликени.

Балотаж между кандидатите за районен кмет на "Илинден" на ГЕРБ - Миглена Веселинова и на БСП - Владимир Данев ще има следващата събота, съобщиха от Общинската избирателна комисия за Столична община. На днешните частични местни избори, които преминаха при ниска избирателна активност от 11,77 процента, Веселинова има 36,51 процента от гласовете, а Данев - 22,05 процента. Трети с разлика от 61 гласа и 20,48 процента е независимият кандидат за районен кмет Петър Ангелов, пише БТА. 

Балотаж ще има и в брезнишкото село Кошарево. На втори тур ще се явят кандидатът на ГЕРБ Пламен Пламен Франгов и избраничката на РЗС Ана Гигова. Те са получили съответно 76 и 68 гласа. От надпреварата отпада претендентката на СДС Данка Алексова, за която са гласували 31 жители на селото. Правото си на вот  са упражнили  189 избиратели, което е с 71,86 на сто от гласоподавателите.  Изборният ден е преминал спокойно. Няма установени нарушения, нито постъпили жалби. Частичният вот в Кошарево се проведе  поради смърт на досегашния управник Стоян Стоянов, който почина по време на изборите за Европейски парламент.