Има разминаване в основните версии защо бизнесменът Васил Божков се е прибрал у нас. Според прокуратурата той е екстрадиран от ОАЕ, а според адвоката му, Божков се е прибрал доброволно. 

Припомняме, че самият Божков обяви завръщането си у нас на 25 август, след като повече от три години живееше в Дубай. Същия ден той бе задържан на летище София. На Божков са повдигнати 19 обвинения. На 28 август Божков бе повикан в прокуратурата. Разпитът му продължи пет часа. 

В Софийска градска прокуратура
в понеделник (СГП) са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, които се отнасят за международно издирване на Васил Божков, обвиняем по досъдебни производства в СГП. Това съобщават от прокуратурата в официално съобщение до медиите. В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. 

Прокуратурата разкри подробности за екстрадицията на Божков, ето какво пише в официалните документи

До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция. Адвокатът на Божков обаче твърди друго.

Адвокат Георги Гатев заяви, че клиентът му се е върнал доброволно в България, като показа документ за това от прокуратурата в Обединените арабски емирства, който е депозиран в съда. Гатев коментира документите, разпространени от СГП „Тази информация е неточна, може би е невярна“, коментира той.

Адвокатът на Божков твърди, че бизнесменът се е върнал доброволно в България, а не е екстрадиран

„Ако той е бил екстрадиран, това става по съответния ред, охрана и обезпечаване на връщането, а той се върна сам. Ако е бил екстрадиран, нямаше да бъде пуснат сам да пътува“, добави адвокатът. 

Адвокатът посочи, че Божков е имал три разговора с прокуратурата в Дубай, на които му е бил поставен три пъти въпросът за това сигурен ли е, че иска да се върне в България и дали може да разчита там на безопасност. По думите на Гатев, Божков е отговорил на тези питания положително. 

Защитникът допълни, че бизнесменът не е имал проблеми с властите в ОАЕ. Гатев каза още, че вече е обжалвал задържането под стража на Васил Божков.

Разпитът ще продължи и утре, днес той продължи повече от четири часа. По думите на адвоката, Божков „горе долу“ потвърждава до момента доста от изнесената от него информация по случая, но с някои допълнения.

По-късно във вторник от МВнР съобщиха, че в министерството няма постъпили данни за екстрадирането му "Във връзка с появили се медийни публикации относно екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, информираме, че в Министерството на външните работи на Република България няма постъпили данни за негово екстрадиране". Това съобщиха от ведомството в официален отговор, разпространен до медиите.