Рашидов: Законът за културното наследство е пълна глупост
Рашидов: Законът за културното наследство е пълна глупост / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Законът за културното наследство трябва да бъде променен като се либерализира, стана ясно от думите на министър Вежди Рашидов в предаването "Седмицата" на Дарик. Той определи като пълна глупост необходимостта, ако например той и Емил Стойчев разменят картини, да ходят да ги регистрират. По думите му е абсурдно да се задължава всеки художник да регистрира всяка своя картина. Според него всеки трябва да си плаща данъци и всеки трябва да се регистрира, когато притежава произведения на други автори и то с търговска цел.

Преди два дни, отново пред Дарик, Вежди Рашидов разкритикува вътрешния министър Цветан Цветанов, като каза, че МВР се снима в много филми и бърка пиар акциите с истинския живот. Поводът за думите му беше полицейската акция преди около месец, при която бе спрян търг на картини в София. По думите на Рашидов акцията срещу аукциона е донесла лоши дивиденти на МВР.

В коментар на изреченото от културния министър в петък Цветанов заяви, че приема като приятелска закачка думите на колегата си. Той уточни, че прекалено много уважава културния министър, за да каже нещо срещу него. В "Седмицата" Вежди Рашидов посочи, че с Цветанов са в прекрасни отношения. По думите му лична заслуга на вътрешния министър било свалянето на напрежението в обществото по отношение на престъпността.