лекари
лекари / ThinkStock/Getty Images
Почти половината от случаите на рак на простатата са заложени в мъжкия геном. Не е задължително обаче те да се предават по наследство. Това показват резултатите от голямо световно проучване, осъществено с участието и на българки медици, информира Дарик един от най-добрите уролози в страната проф. Чавдар Славов.

Рак на простата - на първо място по честота при мъжете у нас

В предаването „Най-добрите лекари” медикът, който ръководи Клиниката по урология в столичната болница „Царица Йонна - ИСУЛ”, допълни, че е доказано, че пълните хора са предразположени към ракови заболявания, както и към заболявания на бъбреците. Оказва се също така, че 28 процента от бебетата от мъжки пол се раждат с вродена аномалия на пикочния канал, която води до проблеми с плодовитостта на по-късен етап от живота.

Уролог с „трагична статистика” за болните от рак на простатата
 
Той даде и няколко съвета за живот без урологични проблеми: "Аз не съм привърженик на строгите забрани и диети, но има нещо, които ако човек не ги прави, а други да прави - би било по-добре. Ако може да не пуши или да пуши по-малко, ако може да не пие или да пие по-малко, ако може да спортува и да се храни по-рационално, защото доказано е че пълните хора са предразположени към ракови заболявания.