Държавният глава Румен Радев коментира предложението на служебния министър-председател Димитър Главчев. Премиерът предложи да оглави външното министерство.

Главчев: Предложих на Радев да поема поста на външен министър

Радев каза, че в петък му се е обадил Главчев с предложението да заеме поста на външен министър. "Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство", каза президентът. Той нарече предложението му "авангардно".

По думите на Радев в понеделник сутрин с Главчев ще направят последен разговор. "Ако той държи, аз както съм казвал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол", каза Радев. По думите му е много важно това правителство да успее и да осигури нормална среда за провеждане на избори.

"Надявам се да осъзнае с какво се заема, много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външно министерство. Нека не си правим илюзии, че Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство", каза Радев.

"Искам да отбележа, че макар да му отне почти седмица, Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси", каза Радев.

инистърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина, а това няма как да стане, когато на поста е заместник-председател на партия, която е участник в изборите", каза президентът.

Радев посочи, че не е защитавал Стефан Димитров, а е бил против това зам.-председател на партия да отговаря за избори в чужбина.

"Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от Митов", каза той. 

"Ужасно нелепо е хората, които до вчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС да им се привижда, че аз съм обвързан, тази ревност е смехотворна", заяви държавният глава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня