/ БГНЕС
Каквито и фондове да се наливат в България за социално-икономическо сближаване, няма да има ефект, докато не постигнем сближаване в образованието, науката и иновациите. Важно е да работим за развитието на тяхната инфраструктура. Това каза президентът Румен Радев на Обществено-политически форум в София на тема "Насърчаване на конструктивния капитал в България: разгръщане на потенциала на регионите за развитие на иновациите в частния сектор".

Официално: Издигнаха Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Дискусията, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, е част от програмата на българското домакинство на инициативата за регионална транспортна, енергийна и дигитална свързаност "Три морета".

Президентът Радев припомни предложението на България, която домакинства Шестата среща на върха на "Три морета" в София тази година, за добавяне на образователната, научна и иновативна свързаност като приоритет на инициативата.

Радев: Крайно време е Борисов да спре да използва партията си за щит и да се кандидатира за президент

Радев посочи, че страните-членки на инициативата и стратегическите й партньори - САЩ, Германия и ЕК са се убедили, че този приоритет е ключът към бъдещето на "Три морета". Ако гледаме само на инфраструктурата, на тръбите, на асфалта, на кабелите, след 20-30 години ще ги положим, но какво след това? Така че, ние отворихме вратата към бъдещето, което трябва да градим днес, а бъдещето е младите хора, научните звена, всички изследователски звена и лаборатории, иновативни предприятия да се обединят, да свържат своя потенциал, каза Румен Радев. Без развитие на технологиите, без иновации, няма да имаме бъдещето, което заслужаваме, посочи още президентът.
БТА