Радан Кънев
Радан Кънев / БГНЕС, архив
Най-големият риск за България са кризите в Европейския съюз и НАТО, заяви в ефира на БНТ председателят на Нова Република Радан Кънев. "България, действително, в тази ситуация трябва да разчита много повече на собствените си сили. Но тя е доминирана от две силно компроментирани партии - БСП и ГЕРБ. В интерес на истината виждам нови политически формации, с които имаме сходни политически послания, които могат заедно с нас да бъдат алтернатива. Но ще призная, че съм скептичен към политическата девственост“, каза Кънев.

Готви се управление ГЕРБ-БСП без опозиция, предупредиха от "Нова република"

Той заяви, че осъзнава, че Нова Република няма да излезе като водеща политическа сила след тези избори. Кънев обяви част от платформата на формацията, която включва икономически растеж, добри здравеопазване, образование и култура.

Радан Кънев: Нашата най – амбициозна задача е Велико Народно събрание

Председателят на Нова Република призова за освобождаване от „паразитизма на партийната номенклатура, която е почти една и съща в продължение на 70 години“.  „Защото, не стига че сме най-бедните, но и процентът отделян за образование е най-ниският. Той е 3,3% при средноевропейско 5,6. Това задължително трябва да се коригира. И е прекрасно, че след 10 години доминация на политическата сцена, ГЕРБ разбраха, че не може образованието да не е приоритет. Ако нямаш качествено образование, нямаш качествен пазар на труда, нямаш качествени иновации и развойна дейност. Нямаш качествен диалог с околния свят. И непрекъснато обедняваш, което става в България", коментира Радан Кънев.

Радан Кънев за Реформаторския блок: Не коментирам килера на ГЕРБ
 
Радан Кънев обясни, че дясната политика трябва да позволява преди всичко хората да се развиват."Да получават своите шансове според талант, знания, учение, заслуги. А не според партийна принадлежност и връзки, както наистина беше десетилетия наред. Нещо, което тъй нареченият ни преход, не можа да изкорени – връзкарството и партийната номенклатура останаха да управляват държавата", обясни той.