Радан Кънев за Реформаторския блок: Не коментирам килера на ГЕРБ
Радан Кънев за Реформаторския блок: Не коментирам килера на ГЕРБ / DarikNews.bg, Дарик Бургас

Новата надпартийна платформа „Нова република" има две цели - малката е влизане на стабилна парламентарна група в Народното събрание, а голямата - съставяне на правителство и управление на страната. Това обяви в Бургас един от нейните лидери Радан Кънев.

Радан Кънев сформира дясна надпартийна платформа "Нова република"

"Не коментирам килера на ГЕРБ, нито министрите на Станишев и Борисов, които тръпнат да си върнат загубените министерски кресла. "Нова република" ще е единствената дясна, принципна алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента", коментира Кънев призивите от конгреса на Реформаторския блок за завръщане на ДСБ в коалицията.

"Тези партии, на всичкото отгоре, ще управляват заедно в следващия парламент и ние ще бъдем там като тяхна алтернатива. Всички решения на ДСБ са взети с огромно мнозинство на четири поредни национални събрания. Лоши-добри, а ние сме уверени, че са добри, и изборите ще го докажат. По отношение на формацията "Да, България" на Христо Иванов - в крайна сметка всяка партия си взима решенията. Ние бяхме длъжни да протегнем ръка, защото смятаме, че имаме важни общи борби. От там нататък какъв е техният избор си е тяхна работа", каза Кънев.

На конгреса на Реформаторския блок лидерите на партии призоваха ДСБ да се върне

Той обяви, че „Нова република" е обединила личности на национално ниво, които са доказали, че са били готови да работят, да правят компромиси, да бъдат полезни, включително и готови да си сътрудничат с ГЕРБ в името на общата кауза.

"След като установиха по един безспорен начин, че такова сътрудничество не е възможно, че ГЕРБ е съществена част от политическата мафия заедно с БСП и ДПС, се отдръпнаха и между властта и принципите си избраха принципите. Много хора между властта и принципите избраха властта и ние с тях нямаме нищо общо нито сега, нито в бъдеще. Така че на национално ниво това обединение в голяма степен е постигнато. Огромната задача, обаче, е то да бъде постигнато на регионално и областно ниво, защото навсякъде в България има много такива хора", посочи още той.

На въпрос на Дарик ще стигне ли времето на предизборната дейност, за да има „Нова република" успех в бъдещия парламент, Радан Кънев и Мартин Димитров уточниха, че платформата е стъпила на основата на „стара политическа партия с опит и със сериозни структури".

"Времето е малко, за да спечелим изборите и си даваме тази сметка. Времето е предостатъчно за единствената дясна алтернатива да постигне добър резултат и да има сериозна и единна парламентарна група, защото от разцепени парламентарни групи нищо не може да излезе", коментира Радан Кънев.

"Виждаме нещата на два етапа. Първият етап е прилично представяне на тези парламентарни избори. Вторият етап е по-интересен. Ние ще бъдем единствената и категорична опозиция на готвеното правителство на ГЕРБ и БСП и тогава ще видите пълния потенциал на нашето дясно обединение. Тогава, когато вземат да строят Белене, когато продължат корупционния път, който са поели, тогава ще реализираме пълния си потенциал, който е доста сериозен", допълни Мартин Димитров.

Той добави, че при добро дясно управление България може да отбележи икономически ръст от 5-6%, а в своята история страната няма пример за ляво управление, което да е довело до развитие. „Лявото неизбежно води до фалит, а дясното до успехи", завърши Димитров.