бебе
бебе / ThinkStock/Getty Images
Близо 500 майки са пожелали да се върнат на работа преди изтичането на първата година от раждането на детето им и са заявили използването на 50 процента от размера на майчинството, което им изплаща НОИ - това показват данни на института за периода от началото на юни, когато беше въведен новият вид обезщетение, до края на септември.

По-малко мъже в отпуск по бащинство, най-много са в София

Средният размер на изплащаното обезщетение е 460 лева. Статистиката на НОИ показва още, че през първите девет месеца на годината обезщетение за отглеждане на дете между 1- и 2-годишна възраст са получавали средно около 40 хиляди родители на месец, а близо 540 от месечния брой обезщетения са изплащани на бащи, които се грижат за децата си.

Възможността майката да се върне на работа преди изтичането на първата година от раждането на детето и да получава половината от размера на майчинството, беше инициирана от бившия социален министър Зорница Русинова, а целта беше да се мотивират работещите майки да съчетават по-добре семейния и професионалния живот.

2000 майки се върнали предсрочно в офиса срещу бонус

Към края на септември този вид обезщетение е изплатено на близо 300 от майките, заявили, че се връщат на работа. От средата на годината НОИ въведе и нова електронна услуга, чрез която могат да се подават заявления за отпускане на обезщетение за безработица, чрез ПИК или електронен подпис. До момента такива заявления са подали 331 души.

Военнослужещите мъже ще имат право на отпуск по бащинство

За първите девет месеца на годината от държавния фонд са изплащани средно по 84 хиляди обезщетения за безработица на месец, а средният размер на изплатените обезщетения, които представляват 60 процента от осигурителния доход на човека, е бил 432 лева.