баща бебе
баща бебе / ThinkStock/Getty Images
Около 2500 мъже месечно се грижат за своите бебета, след като поемат отпуска по майчинство от своите жени, което е възможно след шестия месец от раждането на детето.

Цифрата е oсреднена от данните на Националния осигурителен институт за изплатените обезщетения за бременност и раждане през първите шест месеца на тази година. Статистиката показва по-малък брой на мъжете, които се съгласяват да използват втората година от майчинството - средно 585 бащи на месец са получавали обезщетението за отглеждане на малко дете през този шестмесечен период. И при двата вида обезщетения най-много са изплатени в област София-град, а най-малко  - в област Видин.

2000 майки се върнали предсрочно в офиса срещу бонус


Над 353 хиляди обезщетения за първата година от раждането на детето са изплатени у нас през първите шест месеца на годината. Това означава, че средно около 59 хиляди майки и бащи са получавали различна сума, равняваща се на 90 процента от осигурителния им доход, а по данни на НОИ средната сума на обезщетение за този период е била 510 лева.

Военнослужещите мъже ще имат право на отпуск по бащинство

От мъжете, които са поели отпуска по майчинство след шестия месец от раждането на детето, най-много са в София - средно по 1000 бащи на месец, а най-малко са в област Видин - средно около 4-ма бащи. За същия шестмесечен период обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 340 лева, което се отпуска през втората година от майчинството, са получавали средно 43 хиляди души на месец. Най-много обезщетения на бащи са изплатени отново в София - средно по 194 на месец, а най-малък е броят на изплатените суми в област Силистра - около 3 на месец или общо 17.