/ ThinkStock/Getty Images
Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск за отглеждане на дете, реши парламентът, който прие на първо и на второ четене днес промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от Министерския съвет.

Одобриха правила за използване на нови видове отпуски по майчинство и бащинство

Изменението се налага заради изискванията на европейска директива. Според действащия сега закон за отбраната военнослужещите жени могат да ползват пълен обем от правата, произтичащи от трудовото законодателство, докато мъжете могат да ползват само някои видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за детето, се посочва в мотивите.

Депутатите приеха на първо четене и други изменения в закона за отбраната, внесени от депутати от ГЕРБ. Част от тях са свързани с фигурата на постоянния секретар на отбраната. Предлага се за постоянен секретар да се назначава държавен служител, който има професионален опит не по-малко от осем години и четвърти старши ранг като държавен служител.
 
Той трябва да е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, от които не по-малко от една година в МО.
 
БТА