/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 2000 жени се върнали предсрочно на работното си място срещу бонус от държавата. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика за ефективността на новата мярка, която цели да насърчи жените да се завърнат по-бързо в офиса.
 
От юли жените, които прекъснат отпуска си по майчинство преди детето да е навършило година, получават бонус в размер на 50% от обезщетението за отглеждане на дете. Досега жените, които се връщаха в офиса, преди изтичане на отпуска им по майчинство, губеха правото си на обезщетение.
 
Стимулират майки да се върнат по-бързо на работа

От юли обаче майките могат да се върнат на работното си място 4 месеца след раждането и така в оставащите 6 месеца на практика ще получават почти заплата и половината, отбелязва "Монитор". От опция могат да се възползват само жените, чиито деца не са настанени в детски заведения.
 
"Имаме намерение да развиваме тази политика на стимулираме на връщане на работа и да избегнем деквалификацията, която се получава вследствие използването на всички видове регламентирани отпуски за бременност, раждане и отглеждане на дете", заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
 

Одобриха правила за използване на нови видове отпуски по майчинство и бащинство

Той припомни, че от октомври минималната пенсия ще се увеличи от 180 лв. на 200 лв.
 
"С увеличаване правителството прави решителна крачка към намаляване на бедността", заяви Петков. По думите му девет социални заведения, в които при проверки на социалното министерство е било установено, че условията на живот са най-лоши, ще бъдат затворени, а обитателите им ще бъдат изведени в защитени жилища.