/ ThinkStock/Getty Images
Ако се върнат по-рано на работа, те ще получават 50% от полагащото им се майчинство
Стимулират майки да се върнат по-бързо на работа
93745
Стимулират майки да се върнат по-бързо на работа
  • Стимулират майки да се върнат по-бързо на работа
От днес влиза в сила правото на майките и осиновителките да получават 50 процента от полагащото им се майчинство, ако се върнат на работа след третия месец от раждането на детето. Промяната беше заложена в Кодекса за социално осигуряване през миналата година, но започва да действа от началото на този месец. От 1-ви юни се дава ново право и на бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст - те могат да излизат в отпуск по бащинство за 15 календарни дни, считано от деня на предаване на детето.
 
Одобриха правила за използване на нови видове отпуски по майчинство и бащинство

По предложение на бившия социален министър Зорница Русинова предишните управляващи одобриха въвеждането на стимул за по-бързо връщане на майките на работа. Това може да стане най-рано след третия месец от раждането на детето, което означава, че в продължение на девет месеца работещата майка освен заплата ще получава и половината от полагащото й се обезщетение за бременност и раждане.
 
Условието е детето да не се отглежда от роднини, близки, приемно семейство или от човек по програма за подкрепа на майчинството, както и то да не е настанено в социална институция. Бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст също ще имат повече права - те ще могат да излизат в отпуск за три работни седмици от датата на предаване на осиновеното дете, така че да имат време за адаптация.
 
Горанов: Раждането на деца не трябва да се обуславя от социалните трансфери

От днес майките могат да прехвърлят майчинството си на един от родителите си след навършване на 6-месечна възраст на детето, в случай, че бащата е неизвестен. Ако майката се разболее или почине, обезщетението за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2 до 5 години ще се прехвърля към баща, осиновител, баба, дядо или настойник.