шофиране
шофиране / iStock/Getty Images
Забранява се на хора под 60 години да ходят до магазини и аптеки между 8:30 и 10:30
Националният оперативен щаб и правителството решиха да затегнат противоепидемичните мерки. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се въвеждат редица ограничения. Новите мерки влизат от полунощ. 

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

"През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност", разясни Ананиев.

Гешев: Политиците да не политиканстват, а да се вслушат в лекарите за радикални мерки


Заповедта се издава точно преди началото на почивните дни, ще има гратисен период за служебните бележки до понеделник и дотогава никой няма да бъде глобен за липсата на такава, стана още ясно на брифанга в Министерския съвет. 

„В рамките на два дена всички, които работят на работни места, извън областните градове да направят така, че да получат съответните бележки от работодателите си, за да могат контролните органи да ги пропускат през контролно-пропускателните пунктове", допълни вътрешният министър.

Изписват първата оздравяла, нови 17 заразени с коронавирус

"Ще прилагаме мерките няколко дни и ще видим резултата. Ако резултатът е негативен, мерките ще бъдат затегнати и гражданите ще трябва да декларират собствената си отговорност. Излизайки от домовете си, те трябва да носят декларация", посочи здравният министър.

Също така се забранява на лицата под 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини или аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч. Преустановяват се посещенията на паркове, градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Собствениците на домашните любимци ще бъде позволено влизането в обособени части от парковете, без да се допуска натрупване на хора.