Професор Венцислав Мутафчийски
Професор Венцислав Мутафчийски / БГНЕС
И Добрич вече е поразен от заразата
17 са новите случаи на коронавирусна инфекция, като засегнатите областни градове вече са десет. Има един положителен случай в Добрич. Намират се в добро състояние и не се изискват болнично лечение. Това заяви ген. Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, след като Националният оперативен щаб обсъждаше с правителството нови мерки в борбата срещу разпространението на COVID-19.

С това общият брой на заразените с коронавирус са 127 души, от които трима са починали.

Борисов: Наши производители са готови да произвеждат медикаменти на хининова основа

Най-тежко е състоянието е на болния, интубиран в „Пирогов“. Потвърдена е положителната проба на пациента беглец, който избяга от лечебното заведение и бе преследван от полицията.

Кирил Домусчиев дарява лекарства и 5000 теста за коронавирус

Едната пациентка, придружителка на лекарката, присъствала на конгреси в Испания и Англия, е дала вече две отрицателни проби, с което това е първият излекуван случай на територията на страната. На други двама пациенти, които са в добро състояние, а от ВМА са се надявали скоро да ги изпишат, пробите им обаче още са положителни.

От тях в Националния център са 6 положителни, във ВМА – 7, във Варна – 4 положителни, в Стара Загора всичките са отрицателни. Четирите проби от Варна са на жители на Добрич, всички останали положителни проби са на хора от София.

Освен това Щабът и правителството решиха да затегнат противоепидемичните мерки. Преустановяват се посещенията на паркове, градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

МВР ще организират контролно-пропускателни пунктове на пътищата на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите, заяви здравният министър Кирил Ананиев.