Приключила е проверката на МВР за това дали има подадени сигнали срещу хора, свързани с администрацията на президента на Република България.

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че става въпрос за няколко сигнала. Те са от периода 2021-2022 година. Изпращани са в прокуратурата, но главният секретар не отговори на въпрос дали има досъдебни производства по тях.

По думите му става дума за данни за корупционни практики и злоупотреба с влияние.

Докладът вече е предаден в прокуратурата, той е класифициран, каза Коцев.

Пеевски: Защо прокуратурата и службите не оповестяват данните за проверки в президентството

Още в сряда главният секретар потвърди, че по предварителни данни има сигнали за хора от президентската администрация. Тази седмица напрежението между президента Румен Радев и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски се изостри изключително много и последваха серия от задочни спорове.

Пеевски поиска прокуратурата и службите да информират дали има разследвания срещу хора от президентската администрация, а Радев видя в това страх от появата на неизбежна алтернатива. В понеделник от ДПС призоваха МВР и прокуратурата да започнат разследване за евентуална корупция в Президентството, а държавният глава поиска да се разследват всички сигнали от последните години. Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Румен Радев: Цялата създадена истерия издава страх от нова партия

"Няма да коментирам г-н „Магнитски“, посочи държавният глава, запитан за медийни коментари на председателя на парламентарната група на ДПС за президентската институция.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи случващото се като "трети сезон на войната срещу президента".