/ БГНЕС
Граждани протестират днес пред Синодалната палата срещу решението на Светия синод на Българската православна църква български духовници да не участват в тържествата за 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Македония.
 
Събралите се протестиращи пред Синодалната палата носят плакати "Не се страхувайте да сте църква майка на Охридската архиепископия" и искат решението на Светия синод на БПЦ да бъде преразгледано.
 
На заседание Светият синод на БПЦ-БП взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни 2018 г., с отслужването на архиерейска Света литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 
Светият синод на БПЦ взе и решение да не дава благословение представители на БПЦ-БП да вземат участие в тържествата по случай на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Македония. Решението е по повод на постъпило писмо от 9 май 2018 г. от Македонския архиепископ Стефан, с отправена покана представители на БПЦ-БП, да вземат участие в тържествата по повод на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май, Петдесетница, в Охрид, Македония.