/ БТА
Протестиращи от Българското национално радио (БНР) блокираха за половин час движението по булевард „Драган Цанков“ до булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“.

Работещи в БНР настояват за увеличение на възнагражденията им.
 

протест БНР

Протестът започна пред сградата на националното радио, организиран от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“.

"Необходими са 10 млн. лева повече в бюджета на Българското национално радио", каза генералният директор на медията Милен Митев след като се включи в протеста.
 

БНР
Георги Димитров


По думите му от тези 10 млн. лева, 7 млн. лева са необходими, за да се увеличат заплатите. "Другите средства ще бъдат за обновяване на техниката и други капиталови разходи", каза още той.
 

БНР
Георги Димитров


Протестиращи споделиха, че немалко от работещите в радиото имат основни заплати между 1000 и 1400 лева.
 

В протеста се включиха служители на БНР и от други градове в страната.

Председателят на Националния радио – телевизионен синдикат към КНСБ в БНР – Радио Благоевград Магдалена Бижева съобщи, че протестът в регионалната радиостанция се изразява с включвания в програмата и популяризиране на исканията на служителите в радиото. „Ние сме последните от бюджетната сфера, които излязоха на протест, защото от 2019 г. пишем на всеки министър, на всяко ново Народно събрание, на бюджетни комисии, на всеки, от когото зависят нашите доходи и никой не ни чу досега, няма никакво увеличение на заплати и на издръжка по принцип на БНР. Вече се чувстваме застрашени, ние сме гневни на държавата, че ни неглижира“, каза още Магдалена Бижева. 

Работещите в Радио Варна се присъединиха към исканията на протестиращите им колеги в София. Служителите не протестират, но във всички информационни емисии в ефира на Радио Варна водещият чете следния текст: „Работещите в Радио Варна изразяваме своята категорична позиция, с която настояваме за достойни оценка и заплащане на положения от нас труд. Така се присъединяваме към исканията на колегите ни от БНР към народните представители за спешно приемане на допълнителни 7 млн. лв. към бюджета на Българското национално радио. С тях настояваме да се обезпечи увеличение на работните заплати на работниците и служителите с 25%, с което ще бъде компенсирана инфлацията от 2021 г. до момента“.

В Кърджали служители на радиото поискаха достойно заплащане за своя труд и подчертаха, че докато средната основна работна заплата в сектора е около 1200 лева, то в БНР - Радио Кърджали тя е 870 лева. „Нашите заплати са приравнени почти до тези на хигиенистите в някои държавни структури, без да подценявам труда на хигиенистите. Но нека обществото да си помисли към кого се обръща, когато иска да извика проблемите си и когато търси решенията. Дали към хигиенистите или към нас журналистите.“, коментира журналистът Галина Стефанова.

Служителите на Радио Стара Загора също се включиха в протестната инициатива. „Поводът за протеста е недофинансирането на БНР не само за заплати, а за цялостно недофинансиране на обществената медия. От 2009 до 2011 г. бюджетът ни е намален с над 25 %. До ден днешен той дори не се е върнал на нивата от 2009 г. Всички знаем каква е инфлацията, оттогава според Националния статистически институт тя достигна 52 на сто", каза председателят на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в Радио Стара Загора Димитър Димитров.

Десислава Пеева/БТА