Просветният министър се отказа от декемврийската си заплата
Просветният министър се отказа от декемврийската си заплата / снимкa: Sofia Photo Agency
Просветният министър Даниел Вълчев, тримата му заместници и главният секретар ще се лишат от декемврийските си заплати. Със спестените пари ще бъдат издадени картички, тефтери и календари за предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщи самият Вълчев.

На коледните картички на просветното министерство както всяка година ще бъдат отпечатани детски рисунки, а на календарите – ученически фотографии. Вълчев каза, че не иска да разочарова децата, защото те са участвали в конкурси за това и добави: „Ние, за разлика от други мои колеги, никога не сме изпращали кошници с луканка, нито козунаци. Алкохол не ни и подхожда”.

Иначе министърът отчете, че за 2008-ма година по програмата „Спорт в училище" са похарчени седем милиона лева, като за тях са извършени 57 реконструкции на спортни площадки с изкуствени настилки, ремонтирани и оборудвани са и физкултурни салони.

Освен това са подменени 8000 дъски, чинове и столове, оборудвани са 300 кабинета по биология, химия и физика. Това също струва на държавата седем милиона лева. С пари от бюджетния излишък са купени 210 училищни автобуса.

До месец близо 68 000 ученици от 177 училища в страната ще получат новите си униформи, за което са похарчени повече от 4,5 милиона лева.