/ ThinckStock/Getty Images
Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем кмета на район „Западен“ в Пловдив Димитър Колев. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета на града Иван Тотев като извършител и неговия заместник Димитър Кацарски като помагач, съобщават от държавното обвинение.

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице умишлено е улеснил Тотев в извършването на престъпление по служба.

Това е станало, като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това. Той е сключил договора без район „Западен“ да е страна по договора за строителство на зоокъта, както и без района да е възложител или да има качество на участник в процеса на строителството.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.

Колев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Съдът върна Тотев на кметския пост, градоначалникът: Съвестта ми е чиста

Иван Тотев бе привлечен като обвиняем през януари за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 година като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоокъта.

Тотев: Нямам основание да се притеснявам

По-рано този месец в качеството на обвиняем бе привлечен и Димитър Кацарски – заместник-кмет на Община Пловдив за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на зоокъта.

Тотев: Кацарски остава на поста си

Според прокуратурата от изграждането на зоокъта за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.