Тотев: Нямам основание да се притеснявам
Тотев: Нямам основание да се притеснявам / DarikNews.bg, архив
Тотев: Нямам основание да се притеснявам
92039
Тотев: Нямам основание да се притеснявам
  • Тотев: Нямам основание да се притеснявам

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви по повод повдигнатото му от прокуратурата обвинение за престъпление по служба, че няма основание да се притеснява.

Той не пожела да застане пред микрофона на Дарик, но беше категоричен, че няма да коментира повече, тъй като досъдебното производство продължава и ще изчака приключването му.

Софийска градска прокуратура обвини Тотев в престъпление по служба заради изграждането на Зоокъта в града под тепетата. СГП определя случая като особено тежък.

Прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Пловдив Иван Тотев

В периода 30 април-17 ноември 2014 г. като кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения във връзка със строителните дейности на новата зоологическа градина. Според обвинението процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на закона, а освен това не е имало одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на Зоокът Пловдив с изпълнителя - Запрянови 03 ООД.

Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.