Производството на нелегални цигари у нас е за нуждите на нашия пазар
Производството на нелегални цигари у нас е за нуждите на нашия пазар / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Производството на цигари без акциз у нас расте
61931
Производството на цигари без акциз у нас расте
  • Производството на цигари без акциз у нас расте

Все повече цигари и тютюн без акциз се произвеждат в страната ни. За сметка на това нелегалният износ е намалял с над 25%. През последните три години контрабандата се е преместила и голяма част от каналите в момента са в Гърция и Италия. Не спират обаче и опитите отново да се превзе Източна Европа, обясни шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

Именно противодействието на контрабандния бизнес е довел до това да се увеличи производството на цигари и тютюн в страната ни, смята зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Интернет търговията на незаконни цигари и създаването на дистрибуторски мрежи са сред основните проблеми в това направление, отчитат от МВР. Това стана ясно по време на представяне на проект „Противодействие на престъпления, свързани с разпространение на тютюневи изделия без или с фалшив бандерол, или с чужда търговска марка”.

Последните акции на агенция „Митници” отново са заради вноса в страната, обясни Ваньо Танов. Контрабандата през Гърция е намаляла, но се е увеличила през Македония и Албания. Производството в страната ни на нелегални цигари е за нуждите на нашия пазар, а не за износ, подчерта Танов.

Според комисар Ангел Антонов, шеф на „Национална полиция”, най-голямо производство на цигари и тютюн има в малките и бедни райони в страната ни. Проектът за противодействие на нелегалния бизнес с тютюневи изделия предвижда да бъдат обучени общо 150 служители от „Икономическа полиция” за начините за борба с контрабандата.