Проф. Златимир Коларов: Не започвайте самоцелна диета от списание или интернет
Проф. Златимир Коларов: Не започвайте самоцелна диета от списание или интернет / снимка: sxc.hu
Проф. Златимир Коларов: Никой не трябва да започва самоцелна диета
71430
Проф. Златимир Коларов: Никой не трябва да започва самоцелна диета
  • Проф. Златимир Коларов: Никой не трябва да започва самоцелна диета

Системата на здравеопазването ни е сбъркана в зародиш и в основата на решаването на този проблем трябва да стои здравната карта на страната. Тя ще проследи по райони заболеваемостта и ще определи къде от какви лечебни заведения има нужда. Тези болници, за които се прецени, че не са необходими, не трябва да бъдат финансирани от държавата. Това каза в интервю за предаването „Най-добрите лекари" един от най-добрите ревматолози у нас проф. Златимир Коларов.

Според специалиста проблемът е, че досега не сме осъзнали колко по-лесно е създаването на една болница, отколкото закриването й, а сме „изкарали каруцата пред коня", със създаването на много болници, продиктувано единствено от икономически интереси.

Да се завърши националната здравната карта и държавата да отказва финансирането на болници, за които прецени, че не са необходими. Това според проф. Златимир Коларов е първата стъпка, от която трябва да се започне за едно по-добро здравеопазване: „Болници правим, София има страшно много болници, продиктувани от икономически интереси, а не задоволяване на реални здравни нужди. Това повсеместно в страната. Има цели райони, оголени от всякаква помощ. Много е по-лесно да се построи една болница, отколкото да се закрие. Тръгна се по грешен път. Прави се здравна карта на България, виждат се болестите, нуждите и според това логически се казва - на този район му трябват три болници, четвъртата, съжалявам, държавата може да си позволи в този район три болници. така стана, че всеки строи болници и те се лепват към здравната каса, ползват несъвършения закон. Грешката е в генезиса".

В интервюто специалистът призова още за повече внимание при предприемането на всякакъв тип диета. Никой не трябва да започва самоцелна диета от списание или интернет. Нужна е задължителна консултация с диетолог, убеден е професор Коларов: „Аз съм ужасен от това колко некомпетентни хора са си повярвали и дават сериозни съвети за бързо отслабване и т.н. Не може да се подходи към едно бързо отслабване без предварителен клиничен преглед. Човек ако има артериална хипертония, диабет - може да отключи куп болести. Всяка рязка промяна на храненето, това е стрес за организма. Този стрес трябва да бъде плавен и леко да се преодолее. Няма, от утре съм друг човек, започвам да не ям, само вода ще пия. Това си е жива болест".