/ dariknews.bg, архив
Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс
96738
Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс
  • Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс
Историята се повтаря най-често като фарс, това каза проф. Росица Градева в рубриката "Предай нататък" на Дарик. Професор Градева е историк, преподавател в Американския университет в Благоевград и Института по балканистика към БАН.
 
"Първо не четем. После, всеки смята, че разбира от история и интерпретира без да чете, както му отърва. Трето, историята се повтаря, но като фарс. Ние сега "фарсираме" доста често. Много ми е тъжно нещо, което казвам на студентите си - трябва да подхождат отговорно към ролята си в обществото, независимо дали са компютърни специалисти, политически експерти, икономисти, бизнес или независимо какво учат. Да не четат това, което тече в пространството изобщо, а да четат това, което са си избрали да четат. Да разберат, че там има сериозно изследване и че не е да се почешеш по главата и всичко да разбереш. Тези, които си играят с историята, трябва да подхождат малко по-отговорно", призова проф. Градева.
 
Попитана кои са греховете на съвремието, тя коментира: "Много са, но най-вече отношението към ближния, към хората, това, че нямаме чувство за отговорност. Не говоря за всички, а за тези, които уж ни водят, политическа класа, ако има такова нещо. Те наистина ми се струва, че подхождат доста безотговорно. Надеждата, че ще спечелят още един мандат, ако изобщо имат такава отговорност, изтрива всякакви задръжки".
 
Историята ни учи, че тогава, когато имаме обща кауза, ние се превръщаме в народ, а в момента масовото мнение е, че ние сме група от индивидуалисти. Дали това е добре в съвременния свят, историкът коментира така: "Аз не бих заложила на масовостта като това да ни е цел в живота за сметка на всичко останало. В името на някаква илюзорна традиция или в името на много важно представяне на България се правят опити да се изтрие част от историята. Това не помага. Но българите са били обединени, когато са се борили за собственото си образование в Османската империя. Това е нещото, което е обединило огромния процент от българите. Даже не идеята за свобода, даже не толкова и идеята за собствена църква, защото доста народ остават извън движението за екзархия, но за образование".