Държавата няма да се поколебае да закупи руска и китайска ваксина, ако е одобрена от регулацията в Европа, каза проф. Тодор Кантарджиев
Държавата няма да се поколебае да закупи руска и китайска ваксина, ако е одобрена от регулацията в Европа, каза проф. Тодор Кантарджиев / БТА
Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса.

Според него у нас „оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август - ако няма ваксина, не може да се ваксинираме“, изтъкна още той по повод съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на оксфордската ваксина за Европа. 

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират. 

"Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората", посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

„Фитнесите отварят при спазването на условия. Трябва да не се събират много хора и най-важното за тях е проветряването. На всеки 20 минути трябва да се осигурява една минута с поток на въздуха", изтъкна проф. Кантарджиев. "На всички нормални хора ни липсват и ресторантите – възможността да седнем с познати, да виждаме по другите маси спокойни и щастливи хора. Това ни липсва, но някои неща трябва да се преценят и от медицинско значение, защото запазването на живота е най-важно. Някаква формула ще се намери за разхлабване на мерките за ресторантите. Нощните заведения трябва малко да почакат, но за ресторантите се обсъждат някои възможности, стига да се осигурят някои мерки. Най-важното е подготвящите храната, както и разнасящите храна и напитки да бъдат с предпазни средства и да ползват дезинфектанти. Най-важно е и разстоянието – да не се допускат много хора на близко разстояние и да говорят високо“, заяви Кантарджиев.

Тези неща се обсъждат и ще се предприемат мерки може би в началото на април. Поради новия щам не очаквайте мерките да са със силно разхлабване и отваряне на много заведения. Решенията ще бъдат много предпазливи и стъпкови. Дай Боже обстановката да е такава, че затваряне с КПП-та и вечерен час да нямаме. Когато мерките се вземат навреме, обикновено са ефективни и нещата започват да се нормализират. 680 на 100 хиляди бяха болните за 14 дни, а сега са 85-90 на 100 хиляди, което е много добър показател за България. Дай Боже Господ да ни пази и хората да са разумни и смирени в това предизвикателство“, допълни той.

По думите му хотелите в курортите и скъпите хижи в страната са пълни, защото имащите пари хора не са в чужбина, а са в нашите курорти. Той допълни, че е настоявал най-много за идващите от Западна Европа и Великобритания да има не само карантина, но и изследване с генетични методи. „Опитахме се да направим всичко, за да забавим проникването на британските щамове. Някои държави настояват за ваксинационен паспорт - Испания, Италия и Гърция. Нашата позиция там е известна. Това е много вероятно да стане. Някои от авиокомпаниите дори искат отрицателен тест“, посочи той.

По отношение на училищата, Кантарджиев посочи, че най-важно е редуването на учениците. По думите му след тръгването на децата до 5-и клас, децата в детските градини и забавачките нямаме увеличаване на заболяемостта.

Източник: БНР