/ БГНЕС, архив
Общините ще плащат за отстраняване на дефекти при саниране, ако не са предвидени в договорите на строителите, предвижда проект на Регионалното министерство за изменение на постановление №18 на Министерски съвет за приемане на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. От министерството са установили, че общините не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители.

Недовършено саниране: течове и проблеми в бургаски блок (ВИДЕО)
 
Проектопромените предвиждат всички органи, които имат правомощия, да осъществяват контрол. При нарушения и неизпълнение на условията на програмата може да се откаже финансиране.
 
Въвеждането на застраховка за качеството на строителните работи се предлага като още една форма за обезпечаване на изпълнението на договорите, с което ще се намали административната тежест към изпълнителите. Българската банка за развитие ще може да приема гаранция под формата на застрахователна полица, която да обезпечава отговорността на изпълнителя за авансово предоставените средства по сключените договори с общините.

Апартамент остана без саниране заради страх от … стиропор (СНИМКИ)
 
Определянето на разходите за обновяване ще е според разгънатата застроена площ на сградата, за да е по-прецизно.
 
Променя се и начинът на определяне на дължимите лихви към Българската банка за развитие, което ще доведе до намаляването им.

Мъж задигнал стъклопакети и изолация от блокове за саниране
 
Предлага се още най-напред да бъдат завършени сградите, чието обновяване е започнало, преди да се насочат средства към сгради със забавено изпълнение.
 
Проектът за промени на постановлението е публикуван на портала за обществени консултации.