/ DarikNews.bg
Продължава спорът между фермерите Ана и Тодор Петрови и БАБХ
100401
Продължава спорът между фермерите Ана и Тодор Петрови и БАБХ
  • Продължава спорът между фермерите Ана и Тодор Петрови и БАБХ
Продължава спорът между фермерите Ана и Тодор Петров и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). След като в стадото на семейството имаше положителна проба за чума сред животните, фермерите отказаха да пуснат екипите на агенцията, които трябваше да евтаназират всичките близо 200 овце. Така, както се случи с останалите животни в селата Шарково, Болярово и още няколко в 3-километровата зона около огнището на заразата. Днес Административният съд в Ямбол трябваше да разгледа жалбата на Ана Петрова срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект. Ана и съпругът й са поискали и получили отвод на съдебния състав в Ямбол, защото се съмняват в обективността на съда.

Фермери от Болярово съдят БАБХ след чумата по животните
 
Фермерите Ана и Тодор Петрови не вярват нито на БАБХ, нито на съда. Затова продължават и съдебната битка с агенцията: "На днешното дело от отсрещната страна не присъстваше никой. Ние поискахме смяна на съдебния състав, делото да се гледа от нов съдебен състав. Всички наши искания до момента са отхвърлени, нито едно не е взето под внимание и затова поискахме да бъде сменен. До момента животните в стопанството ни са много добре, имаме вече 80 малки агънца. Нямам проблеми, продължавам да се грижа за тях, както досега съм се грижила. Така че, борбата продължава".
 
Междувременно директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев за пореден път обясни, че пробите са истински и не може да става дума за манипулация. Той допълни, че в условията на протести и изказвания на политически лица и неспециалисти, ветеринарните власти са възпрепятствани да наложат необходимите мерки за овладяване на заболяването.

БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово
 
"Самите животни може да са болни и да носят вируса без да има клиника. Те казват, че са здрави животните, но този разговор е несъстоятелен. Правена е аутопсия на животни, които според тях са били преяли или нещо друго. Тази аутопсия не може да е меродавна, за да се направи констатация има ли заболяване или не. Правят се лабораторни изследвания, а не теренни. И не се правят от някой, който казва, че ги е видял, че са здрави. Правилата са такива, че един път като се докаже това нещо не се правят повече проби, защото не са взети от всичките, 100% животни. Защо да се правят повече проби? За да си харчим пари?! И да спорим с някого, който е некомпетентен, на тема болни ли са или не. Аз трябва да докажа статуса на България, за да разреша търговията на страната. Разберете, това е национална сигурност", обясни д-р Илиев.
 
След нареждането на директора от Областното управление по безопасност на храните предстои животните да бъдат умъртвени по хуманен начин, а фермата да бъде закрита.