Лидерът на АБВ Константин Проданов
Лидерът на АБВ Константин Проданов / netinfo
Проданов: Не бих повторил грешката с ГЕРБ
92590
Проданов: Не бих повторил грешката с ГЕРБ
Интервю на Кирил Вълчев с лидера на АБВ Константин Проданов
  • Проданов: Не бих повторил грешката с ГЕРБ
  • Интервю на Кирил Вълчев с лидера на АБВ Константин Проданов
Лидерът на АБВ Константин Проданов би бил кандидат за премиер на коалицията на партията с Движение 21. Това се разбра от думите в интервю за обзорното предаване на Дарик „Седмицата“.
 „Не съм го обсъждал директно с госпожа Дончева, но вярвам, че тя няма такива амбиции и ще ми даде на мен да поема този кръст“, каза Проданов.
 
На въпрос дали БСП би била евентуален съюзник на лявото обединение след изборите Проданов каза, че БСП, както и по-голямата част от другите партии, които вероятно ще бъдат част от следващия парламент, са политически съюзи, с които от „АБВ-Движение 21може и трябва да водят разговори за идеи, политики.

 Румен Петков: Листите ни са съставени предимно от нови лица, високообразовани и млади хора

На въпрос с кого не биха водили такива разговори, Проданов посочи, че би му било трудно да седне на една маса с бизнесмена и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки. „Той за мен въплъщава най-уродливото и всичко, което е погрешно с българската политика. Той е поредното проявление на това, което беше Бареков преди него, преди това Яне Янев. Имали сме такива още от началото на демокрацията“, коментира лидерът на АБВ.
 
Коалицията „АБВ - Движение 21” се регистрира за участие в изборите

Той призна още, че му е трудно да се види "в едно правителство с формации като ГЕРБ“. По думите му участието на АБВ в управляващата коалиция в периода 2014-2016 година е било грешка. „Считам, че това беше грешка, защото легитимира две години безвремие и безобразия на ГЕРБ. Аз не бих повторил тази грешка. Това не означава, че априори за всяка инициатива, която друга партия предложи в парламента, ние ще гласуваме против. Това е обструкционизъм и не е продуктивен. Всяка партия има читави хора, интересни идеи и може да се търси конюнктурна подкрепа за един или друг законопроект. Но ако говорите за формално коалиционно взаимодействие, което означава да сме част от управляващ коалиционен формат, пак ви казвам, с ГЕРБ не виждам как това може да стане. Аз лично бих работил против това. Не виждам как може да стане и с Марешки“, каза Проданов.
 

Лидерите на АБВ и Д21 Константин Проданов и Татяна Дончева
БГНЕС, архив

АБВ ще търси място в следващия парламент с леви политики

С всички оставали може да водим принципни разговори, но те не трябва да компрометират нито идейната ни идентичност, нито целите и приоритетите, които сме си поставили, категоричен е Проданов.