Проблем с лекарство за рак на кожата заради административни неуредици
Проблем с лекарство за рак на кожата заради административни неуредици / снимка: sxc.hu
Липсва лекарство за лечение на онкологично заболяване
78782
Липсва лекарство за лечение на онкологично заболяване
  • Липсва лекарство за лечение на онкологично заболяване

Лекарство за рак на кожата липсва в столичната онкологична болница заради административни неуредици. За случая сигнализираха пациенти, лекуващи се с медикамента, съобщиха пред Дарик от пациентски организации „Заедно с теб."

Оттам посочиха, че фирмата, производител на лекарството, е прекратила договора си с болницата, а причината за това е, че в списъка с медикаменти за тази група заболявания, се е появил нов, по-евтин. По закон, появи ли се такъв, Здравната каса започва да заплаща него и ако пациентът иска да се възползва от лекарството, което досега е ползвал, ще трябва да си го заплаща.

Пред Дарик председателят на пациентските организации Пенка Георгиева обясни, че в случая става дума за пациент от Монтана с меланом: „Тъй като има метастази, са му изписали това лекарство - 8 опаковки на месец. Една опаковка струва около 3000 лева. Този пациент се е повлиял от лечението. Нормално е семейството да иска да продължи с това лечение. Фирмата разполагат с лекарството, но проблемът е, че в неговата група е влязло друго лекарство, което е с по-ниска цена. Вечният проблем. Други пациенти от лечебното заведение също настояват за връщането на лекарството, тъй като се влияят добре от него. Болницата не е виновна, защото няма сключен договор. Няма кой да го плати това лекарство", коментира Георгиева.

"Идеята е да подтикнем институциите да се задействат по-бързо. Да се реши този въпрос. При меланома, тъй като той е много опасен рак - всеки един експеримент доближава пациента до смъртта. Няма време за експерименти с друго лекарство при положение, че това му е повлияло", обясни Пенка Георгиева.