/ ThinkStock/Getty Images
От гражданската инициатива "Поход за Семейството" призоваха държавните институции да се намесят и спрат билбордовете от кампанията "Няма страшно. Това е просто любов", която предизвика вълна от негативни реакции през изминалата седмица със снимки на еднополови двойки на фона на известни обществени сгради. От организацията започнаха и събирането на подписи в интернет срещу хомосексуалната пропаганда на обществени места. В петицията се казва, че кампания като тази е противоконституционна и създава обществено напрежение, разделение и конфликти.

Ако приемем гей браковете, следва правото да осиновяват деца, предупреждава противник на ИК
 
Наличието на билбордове с хомосексуална пропаганда по улиците у нас може да въздейства върху психиката и нагласите на децата и нарушава конституционното право на родителите да задават ценностната им система. Така Нели Тончева от "Поход за семейството" в Бургас аргументира инициираната петиция срещу кампанията на гей-организации, която се провежда в София, Пловдив, Варна и Бургас.
 
По думите й близо 80 процента от българското население е хетеросексуално и предпочита да възпитава следващите поколения в тази насока: "Ако ЛГТБ организациите имат нарушени права, мястото, където те да се борят за тях, са институции като съд и други подобни, където се третира въпросът с други възрастни".

Емил Радев: Европа не може да ни наложи ценности, които противоречат на традициите ни
 
На фона на негативните реакции в социалните мрежи и събраните до момента над 700 подписа в подкрепа на петицията, Нели Тончева не смята, че мнозинството от българите са хомофоби. Според нея хората реагират с гняв и раздразнение, защото смятат, че се прекрачва невидимата граница на търпимостта: "Бих казала, че българинът пословично е много толерантен и търпелив човек, до момента, в който не бъдат засегнати децата му. Най-милото на човек са децата му, няма как да не реагира с раздразнени емоции. Затова не говорим за омраза към различния, а говорим за реакция на защита и съпротива срещу опита на ЛГТБ активистите да наложат като норма и нормалност своята сексуална ориентация, която е изключение от нормата и нормалността".