/ / Thinkstock/Getty Images
Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения
Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения
100025
Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения
  • Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения
78% от българите са срещу еднополовите бракове. Това сочат данните от представително проучване на "Галъп интернешънъл", свързано с разбирането на пълнолетните българските граждани за семейните отношения. Същевременно допитването показва, че разводите, свободните отношения, без сключен граждански съюз и абортите, се приемат широко.
 
Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения. Това показват данните на "Галъп интернешънъл“" от началото на декември - седмици преди Рождество Христово, което празнуваме като семеен празник.
 
Разводите, свободните отношения и абортите се приемат широко. 70% от участвалите в допитването се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Това показва, че по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт. 
 
Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването - 78% са "против". Бракът между лица от един и същи пол се одобрява от едва 12%.
 

Галъп интернешънъл


Около две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си, отчита още изследването. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения.
 
Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. "Галъп интернешънъл" редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена.

Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 000 души, а е възможно да има "скрити" отговори - което означава, че тревогата остава валидна.
 

ThinkStock/Getty Images


И още данни от изследването. 75% нямат нищо против основно мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да".
 
Данните са от редовната ежемесечна, независима от външно финансиране, програма изследвания „лице в лице“. Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 818 пълнолетни българи . Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник. То е реализирано  преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма и няма нищо общо с него, уточняват авторите на допитването.