Емил Радев
Емил Радев / ГЕРБ
Искането за отмяна на лятното часово време идва от северните държави, докато южните са по-скептично настроени
Емил Радев по Дарик Варна
96260
Емил Радев по Дарик Варна
  • Емил Радев по Дарик Варна
Брюксел не може да наложи на България обществени ценности, които противоречат на традициите ни. Така евродепутатът Емил Радев коментира в ефира на Дарик опасенията от узаконяване на еднополовете бракове под външен натиск
 
„Ако нашият парламент не реши да въведе такива отношения, няма как някой отвън да ни наложи. Българското общество трябва да го знае и да се успокои”, заяви Радев. Той окачестви като недопустими опитите на групата на „Зелените” в Европейския парламент да прокарат предложение за осиновяване на деца от еднополови двойки. 
 
Дебатът за Истанбулската конвенция единствено в България е преминал през категории като трети пол и дори „извратености”, смята евродепутатът. Според него ратификацията ще създаде контролен механизъм, защото системата не работи или е безсилна. Радев даде пример със системно пребивано 10-годишно дете, които измъкнал от къщата му пред очите на дядо му, който бил с брадва в ръка. 
 
Групата на „Зелените” се опитва да наложи  ЛГБТ ценностите във всеки акт, добави Радев. Той припомни, че неговата колежка в ЕП и участник в протестите за спасяване на Пирин Ска Келер неотдавна призова мигрантите да бъдат заселвани в Източна Европа. 
 
„За пореден път институция като ЕП беше използвана във вътрешните ни политически борби и беше увреден имиджът на България. Партии, които останаха извън нашия парламент, дадоха на „Зелените” писан от лидера на „Да, България” Христо Иванов доклад за корупцията в България, с който Келер атакува премиера Борисов в Страсбург”. 
 
Европейският парламент не може отмени, а само да направи предложение за промяна на директивата за лятното часово време. За да бъде взето мотивирано решение, са възложени проучвания за ползите и вредите от смяната на времето, които ще отнемат години. 
 
„От една страна са потенциалните вреди върху човешкото здраве, от друга са ползите за туризма от по-дългия ден, по-големият процент пътно-транспортни произшествия и криминални престъпления през тъмната част на деня. Искането за отмяна на лятното време идва от северните държави, докато южните са по-скептично настроени”, обясни Радев. 
 
След приемането на петата директива за борба с прането на пари и финансирането на тероризма платформите, които превръщат виртуалната валута в реална, ще бъдат свързани с органите за финансово разузнаване. Те ще имат достъп и до регистрите с наематели на банкови сейфове, които вече няма да бъдат анонимни. 
 
„Криптовалутите правят милиарди обороти и не можем да си затваряме очите, че не съществуват. Трябва да се контролират, за да няма пране на пари, избягване на плащането на данъци и финансиране на престъпност и тероризъм”
 
Регламент за защита на личните данни на физическите лица, който ще влезе в сила през месец май, ще хармонизира режимите на всички 28 страни членки в ЕС. Той ще направи операторите на лични данни по-отговорни, смята Емил Радев. 

Целият разговор с Емил Радев е в прикаченото аудио.