/ БГНЕС
Допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти, одобриха депутатите
Депутатите приеха окончателно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърдиха и предвидената там допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти.

От следващата година хората в бели престилки ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19.

Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 хил. лв. месечно.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

Като цяло проектобюджетът на НЗОК за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 млрд. лв. и с 340 млн. повече от 2020 г.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

Опозицията остро разкритикува бюджета на Здравната каса.

И БСП, и ДПС се обявиха против разходването на резерва на Касата.

От „БСП за България“ няма да подкрепим предварителното изчерпване на резерва на Здравната каса по неясни направления и при неподпомагането на най-слабите социални слоеве на населението“,  каза проф. Георги Михайлов от БСП и предупреди, че отново ще се наложи актуализация.

ДПС ще подкрепи само онези текстове, които предвиждат повече средства за работещите в здравеопазването, декларира от своя страна и зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер.

"Ние възразяваме срещу това да разпределите резерва", заяви тя и напомни, че управляващите са давали обещание да има повече буфери с резерва от 149 млн. Впоследствие нищо такова не се случва. "Разпределихте го без да ви мигне окото - до стотинка. За следващата година този резерв е нула. Това са изключително нерузамни стъпки", възкликна депутатката от здравната комисия. Тя обвини мнозинството, че отново въвежда лимити за дейности, а в същото време отпуска пари за компенсиране на надлимитните дейности.

"Трябваше да спре опитът за свръхрегулация на системата. Тази шизофрения трябва да спре! Отново се предлага да има регулиране чрез стандарти и обеми, а след няколко параграфа - да се плаща надлимитна дейност. Въвеждаме лимити, след това се налага да плащаме много повече. Отново се доказва, че нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено", заключи Джафер и настоя тези два текста да отпаднат, защото не работят и не водят до нищо добро, нито до предвидимост на системата.

От БСП пък предложиха лечението на деца до 14 години да бъде безплатно. Социалистите настояха също така да се коригира несправедливото отношение към лаборантите, които не се подпомагат финансово.

„Прави много грозно впечатление неспоменаването на  лаборантския състав. Това е изключително голяма несправедливост, която се надявам да бъде коригирана. Тези хора не само, че са в пряк контакт със заразени и са застрашени, а работят не на 24-часов, а бих казал на 48-часов оборот", каза Йорданов.


 „Предлагаме да бъде създаден гаранционен фонд, за начало само от 10 млн. лв., който ще гарантира кредити на общопрактикуващите лекари, с които да закупят диагностична апаратура и апаратура, която би им позволила да правят тестове в техните кабинети. След изчерпването на този фонд, той да започне да се пълни отново от вноските им“, предложи още депутатът.
БГНЕС