Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на летеца
Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на летеца / DarikNews.bg Иван Лазаров
Нито една федерация не носи отговорност за действия на футболна агитка, нито има разследващи функции, контрира Румен Радев
Президентът Румен Радев не приема държавна намеса в делата на футболната федерация. Според него с призива за оставка на ръководството сами си приписваме винага за проявения расизъм на националния стадион.

"За мен е безпецедентно държавата да се намесва в една независима федерация. Управляващите са саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за футболно хулиганство. БФС няма охранителни или разследващи функции и не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата. За това, според мен, искането за оставка по този повод е паническо бягство от носенето на отговорност на хората, които по закон я носят", коментира държавният глава пред журналисти след церемонията по случай празника на ВВС.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ние е управлението на държавата, такова е състоянието на футбола. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това", обобщи президентът.

Четирима фенове са задържани за расисткия скандал, издирват се още


В същото време Румен Радев уточни, че не желае да е адвокат на подалия оставка шеф на БФС Борислав Михайлов.

"Според мен искането на оставка е паническо бягство от отговорност", смята Радев.

За неудачниците по анцузи и головата им разлика с Рашфорд (ВИДЕО)

Държавният глава защити достойнството на държавата и нацията, които бяха нарочени за расистки в британската преса.

Румен Радев даде да се разбере, че няма как по този начин да бъде обиждан българския народ, който е спасил десетки хиляди евреи през Втората световна война.

"Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки срещу футболното хулиганство. Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиве ще продължават", смята Радев. 

Държавният глава обърна внимание и на темата със ситуацията в Сирия, която внася нестабилност в целия регион.

„Службите за сигурност ни увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната и ще продължават да следят внимателно ситуацията“, увери Радев.
Той обаче призна, че при внезапен мигрантски натиск страната ни няма капацитет да се справи сама.

Готова ли е страната за нова бежанска вълна?

„Трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС. България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС, в случай на рязко нарастване на мигрантския натиск по нашата граница, за да не останем сами и да не прерасне този натиск в криза на сигурността и хуманитарна катастрофа“, смята държавният глава.