Президентът: Държавата не може да се намесва в независимия БФС

Нито една федерация не носи отговорност за действия на футболна агитка, нито има разследващи функции, контрира Румен Радев

Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на летеца
Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на летеца / DarikNews.bg Иван Лазаров
Нито една федерация не носи отговорност за действия на футболна агитка, нито има разследващи функции, контрира Румен Радев
Президентът Румен Радев не приема държавна намеса в делата на футболната федерация. Според него с призива за оставка на ръководството сами си приписваме винага за проявения расизъм на националния стадион.

"За мен е безпецедентно държавата да се намесва в една независима федерация. Управляващите са саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за футболно хулиганство. БФС няма охранителни или разследващи функции и не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата. За това, според мен, искането за оставка по този повод е паническо бягство от носенето на отговорност на хората, които по закон я носят", коментира държавният глава пред журналисти след церемонията по случай празника на ВВС.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ние е управлението на държавата, такова е състоянието на футбола. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това", обобщи президентът.

Четирима фенове са задържани за расисткия скандал, издирват се още


В същото време Румен Радев уточни, че не желае да е адвокат на подалия оставка шеф на БФС Борислав Михайлов.

"Според мен искането на оставка е паническо бягство от отговорност", смята Радев.

За неудачниците по анцузи и головата им разлика с Рашфорд (ВИДЕО)

Държавният глава защити достойнството на държавата и нацията, които бяха нарочени за расистки в британската преса.

Румен Радев даде да се разбере, че няма как по този начин да бъде обиждан българския народ, който е спасил десетки хиляди евреи през Втората световна война.

"Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки срещу футболното хулиганство. Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиве ще продължават", смята Радев. 

Държавният глава обърна внимание и на темата със ситуацията в Сирия, която внася нестабилност в целия регион.

„Службите за сигурност ни увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната и ще продължават да следят внимателно ситуацията“, увери Радев.
Той обаче призна, че при внезапен мигрантски натиск страната ни няма капацитет да се справи сама.

Готова ли е страната за нова бежанска вълна?

„Трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС. България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС, в случай на рязко нарастване на мигрантския натиск по нашата граница, за да не останем сами и да не прерасне този натиск в криза на сигурността и хуманитарна катастрофа“, смята държавният глава.