„Към настоящия момент непосредствена опасност за България няма. Ако погледнете картата ще видите, че по протежението на цялата турско-сирийска граница, т.е. около 400 км турците настъпват, за да заемат обявената от тях 30-километрова зона, в която искат да настанят мигрантите, които са на тяхна територия”. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред NOVA.

Китай призова Турция да прекрати офанзивата в Северна Сирия

„Няма как при настъплението на турската армия в тази зона кюрдите, които бягат оттам да се насочат през турската армия на турска територия и към България”, каза още той.

Според него в момента местните кюрди, които напускат населените места, в които живеят се насочват в две посоки. „Едните се отправят към вътрешността на Сирия, в контролираните от тях други територии, а тези, които са по-близо до иракската граница се насочват към Ирак”, посочи той.

Радев иска общоевропейски план в случай на нова бежанска вълна към България

По думите му има две основни опасности. „Едната от тях е Ердоган да не пусне тези 3,6 млн. бежанци, които са на негова територия. Според мен няма да го направи, тъй като самият той няма интерес от това. По-скоро той ги използва като разменна монета, за да реализира своите интереси”, заяви Каракачанов.

Борисов: Ако влязат 200 хил. мигранти, не знам какво ще се случи с България

Като втора опасност той посочи неяснотата около това какво се случва с хората, които са на територията на кюрдите в Сирия. „На територията на кюрдите, това е територия, която е около 20% от Сирия, има изградени лагери и кюрдите там са затворили джихадисти и други ислямски радикали, заедно със семействата им. Тези хора са повече от 150 000 човека. Въпросът е какво се случва с тези хора?”, коментира Каракачанов.

Извънредно: Борисов при Радев за Сирия (СНИМКИ)

„Единият вариант е те все пак да бъдат удържани. Другият вариант е те умишлено да бъдат пуснати от кюрдите, или когато кюрдите изоставят тези райони, те свободно да напуснат”, посочи още той.
nova.bg